Quantcast
Viewing latest article 2
Browse Latest Browse All 10

Cum să salvăm cozonacul de Paşti?

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Un cozonac ratat, aflat în stadiul de “pietroi”, poate fi transformat într-o prăjitură delicioasă.

Salvarea cozonacului a fost o idee care mi-a venit anul trecut, când m-am confruntat pentru prima dată cu un aluat de cozonac necrescut (care, de altfel, îmi creşte întotdeauna, fiind făcut după reţeta mamei) şi cu iminenţa sosirii musafirilor la masa de Paşti.

Am văzut că drojdia era prea veche (data de pe pachet era depăşită) încă de când m-am apucat de făcut aluatul. Cum drojdie uscată nu aveam, iar magazinele erau închise – şi nu puteam să-mi iau înapoi promisiunea făcută copilului de a face cozonac -, am încercat să-l repar pe cel stricat. Eşecul era previzibil (drojdia trebuie să fie proaspătă!), însă, văzând că „plămădeţul” (drojdia frecată cu o linguriţă de zahăr, lapte călduţ şi puţină făină) a crescut puţin, am crezut că totuşi va creşte şi aluatul – mai încet, dar va creşte. După vreo două trei ore nu crescuse (deşi ar fi trebuit să-şi dubleze volumul), aşa că m-am gândit să fac o ruladă-prăjitură.

Astfel, şi dumneavoastră, dintr-un aluat de cozonac necrescut, care ar naşte un cozonac-pietroi, puteţi face o prăjitură delicioasă. Este foarte simplu: adăugaţi acestui aluat puţin bicarbocat şi praf de copt (calculat după cantitatea ingredientelor). Cauzele pentru care nu a crescut aluatul pot fi diferite – drojdia expirată, faptul că aţi pus lichidele prea calde (şi aţi opărit drojdia), ingredientele erau prea reci (nu au stat cel puţin 2 ore la temperatura camerei) ori cantităţile nu au fost cele potrivite.

Cum am procedat?

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Am amestecat aluatul necrescut cu puţin bicarbonat (stins cu zeamă de lămâie) şi un pic de praf de copt. Am împărţit aluatul în două şi am făcut două rulade cu umpluturi diferite. Umpluturile au fost din iaurt de fructe cu cocos, respectiv iaurt cu cocos şi cacao (pot fi şi din nucă sau alune ori migdale măcinate). Puteţi folosi umpluturile preferate sau care vă sunt la îndemână: gem, alune sau nucă măcinată ori cocos cu un gem mai subţire, cremă de mac etc.

Ruladele se taie felii, iar feliile se aşează în tava cu hărtie de copt (udată şi stoarsă înainte, pentru a sta bine şi la colţurile tăvii), cu puţină distanţă între ele, ca în poză. În timp ce prăjitura se coace, „golurile” se vor umple.

Prăjitura va fi dată la cuptor la 175 de grade C pentru mai bine de 40 de minute (când se rumeneşte deasupra, încercaţi cu paiul; dacă iese curat, prăjitura e coaptă). Scoasă din cuptor, va fi pudrată cu zahăr (poate avea aromă de vanilie) şi tăiată când e călduţă. Prăjitura este aromată (de la esenţe, coaja de lămâie şi portocală puse pentru aluatul iniţial, de cozonac precum şi de la umplutură), crescută, cu o textură fermă şi afânată (nu pufoasă, ca la cozonac). Într-un cuvânt, excelentă la cafea!Image may be NSFW.
Clik here to view.

Aşa că nu mai staţi pe gânduri: în loc să coaceţi un cozonac care nu va fi bun dacă nu a crescut aluatul (şi va ajunge la coş), optaţi pentru o prăjitură precum cea din imagine. Merită.

Poftă bună!

Mai multe reţete delicioase puteţi găsi pe culinar.romaningermania.ro

 

 

 


Viewing latest article 2
Browse Latest Browse All 10

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48