
Compoziţia de pepene-apă-zahăr-gelatină se toarnă, rece, peste tort (înainte de a se întări gelatina)
Un tort răcoritor de sezon, care se face fără a folosi cuptorul
Ingrediente pentru 16 bucăţi, pentru o formă cu diametrul de 26 cm
Pentru „blat” (bază): 200 de grame de biscuiţi cu scorţişoară (dacă folosiţi biscuiţi cu unt, adaugaţi un praf de scorţişoară), 125 grame de unt (moale).
Pentru cremă: 200 de grame de pepene roşu (bucăţi), 75 de grame zahăr, un pachet de zahăr vanilat, 8 foi (folii) de gelatină albă, 300 de grame de Quark cu vanilie –„Vanillequark” (adică o cremă din brânză proaspată-moale şi iaurt, având aromă de vanilie), 600 ml smântână de frişcă.
Deasupra: 500 de grame de pepene roşu (bucăţi), 250 ml apă, 50 de grame de zahăr, 3 foiţe de gelatină.
Pentru ornat: zahăr pudră şi frunze de mentă.
Mod de preparare
1. Biscuiţii se taie (bucăţi mai mari) ori se rad pe răzătoarea mare (sau pur şi simplu se rup) şi se amestecă apoi cu untul (moale), după care se frământă (pentru că biscuiţii erau cu unt şi nu cu scorţişoară, ca în reţetă, am adăugat şi scorţişoară).
2. Cercul de la forma de tort se aşează pe un platou, se unge cu ulei (eu am folosit unt) şi lipim pe el (pe dinăuntru) hârtie de copt.
Punem drept bază aluatul de biscuiţi (de la punctul 1) şi apăsăm, apoi nivelăm.
CREMA
3. Feliile de pepene (200 de grame) se sfărâmă (piure), se adaugă zaharul şi zahărul vanilat şi se pun într-o cratiţă să se încălzească puţin (atenţie, să nu fiarbă!)
Între timp, gelatina se lasă la înmuiat 5 minute în apă rece (după instrucţiunile de pe plic). Când piureul de pepene cu zahăr este cald (nu clocotit!), gelatina înmuiată (5 min.) se scurge bine de apă, apăsând-o, şi se adaugă la piureul de pepene (în acest mod: punem puţină zeamă de pepene caldă peste gelatina înmuiată, amestecăm, apoi adăugăm gelatina astfel dizolvată la piure-ul de pepene). Lăsăm la răcit.
4. Înainte să se întărească gelatina, adaugăm quark-ul de vanilie (care este ca o crema groasă, care conţine brânză proaspată (moale), iaurt şi arome) şi frişcă.
Adăugăm această compoziţie peste „aluatul” de biscuiţi, nivelăm, apoi facem o mică adâncitură şi lăsăm la frigider peste noapte (eu am lăsat la congelator vreo ora până s-a întărit crema, am făcut o mică adâncitură, am mai lasat vreo oră la congelator, între timp preparând amestecul de pepene-apă-gelatină pentru pus deasupra).
Ce punem deasupra:
5. Bucăţile de pepene roşu (500 de grame) tăiate mare, împreună cu apa şi zahărul se pun pe foc la încălzit (atenţie, să nu clocotească!).
Se amestecă cu gelatina înmuiată (aşa cum am procedat şi mai sus), se dă deoparte de pe foc şi se lasă la răcit.
6. Până nu se întăreşte gelatina, se pune această compoziţie peste tortul (scos din frigider) şi punem din nou la răcit.
7. Tortul întărit bine se scoate din frigider, luăm cercul de metal (de la forma de tort) şi hârtia de copt.
Decoram cu zahăr pudră şi frunze de mentă.
Poftă bună!
Observaţii:
- Acesta este un tort tipic nemţesc; multe prăjituri germane au „podea” (bază, “blat”) de biscuiţi fărâmiţaţi şi amestecaţi cu unt, peste care se pune crema cu gelatină (de regulă, crema este din frişcă amestecată cu brânză proaspată (Quark) şi/sau iaurt, eventual şi fructe/suc de fructe), deasupra fiind fructele cu gelatină.
- Se prepară cu uşurinţă, fără cuptor. Cei care fac pentru prima dată un tort cu gelatină trebuie să urmeze instrucţiunile de pe plic cu privire la prepararea acesteia (să nu o fiarbă/opărească). În reţetă scria „biscuiţi cu scorţişoară” („Zimtkekse”), însă am pus biscuiţi cu unt şi-atunci am adăugat un praf de scorţişoară (în Germania, biscuiţii cu scorţişoară se găsesc cu uşurinţă doar la sărbătorile de iarnă).
- De această dată, am respectat întocmai reţeta (cantităţile); pentru că am folosit o formă cu diametrul de 18 cm, am calculat cam două treimi din cantităţile iniţiale, şi anume: 130 grame biscuiţi, 80 grame de unt. Crema: 130 de grame pepene, 50 grame zahăr; 5,3 foiţe gelatină, 200 grame Quark (cu vanilie), 400 grame frişcă. Deasupra: 330 grame pepene, 170 ml apă, 30 grame zahăr, 2 folii gelatină.
- Dacă nu aveţi forme rotunde cu cerc detaşabil, puteţi folosi şi tăvi de chec, după ce aţi pus înăuntru hârtie de copt (ori folie alimentară), peste care puteţi turna compoziţia. După ce se întăreşte la rece, scoateţi cu grijă prăjitura cu folie cu tot (am folosit tava de chec atunci când am făcut cantităţi mai mici).
- În loc de „Vanillequark” s-ar putea folosi un amestec de brânză proaspătă (bine scursă) şi iaurt, aromată cu esenţă de vanilie ori zahăr vanilat (dar care să aibă consistenţa unei creme, ca o smântână groasă).